Настава на даљину, из топлине вашег дома насупрот класичној настави, из хладних учионица

Драги студенти, нико није очекивао да ћемо ову академску годину започети другачије него уобичајено, али важно је да поседујемо довољно искуства да се суочимо са неочекиваним и да кренемо у нове изазове заједно са вама.

Као што већ знате, налазимо се на самој ивици четврте технолошке револуције која ће из темеља променити начин на који живимо, радимо и односимо се једни према другима. По свом обиму и сложености, трансформација неће бити слична ничему што је човечанство раније искусило, а имаће свеобухватни утицај не само на јавни и приватни сектор, него и на академску заједницу и цивилно друштво у целини. Упоредо с тим, постојеће рестрикције у нормалном функционисању свих сегмената друштва, због глобално заступљене опасности изазване вирусом COVID-19, изискују примену доступних технолошких алата и убрзану адаптацију корисника на исте. Високошколско образовање је један од тих сегмената.

Образовање, као један од есенцијалних и најделикатнијих карика друштва, захтева пажљив приступ који ће сагледати не само тренутно виђење ситуације, него и далекосежне утицаје и последице. У том контексту, требало би направити компромис између досадашњег, класичног и новог, виртуелног начина одржавања наставе. Припадате генерацији студената навиклој на виртуелни живот који обухвата социјални аспект кроз активности на друштвеним мрежама, али и едукативни аспект кроз коришћење литературе и информација доступних на интернету, те сте веома добро упознати са већином технолошких трендова. Зато се може и тврдити да сте спремни за алтернативне методе учења на које је цела светска академска заједница тренутно фокусирана, као што је учење на даљину.

Неспорно је да ће значајан број студената захваљујући свом ангажовању, али пре свега самоодговорности, успети да савлада новонастале препреке и постићи завидне резултате. Али, такође је неспорно да је комуникација уживо уз међусобну интеракцију и делотворну размену мишљења наставника и студената у наизглед прашњавој и хладној учионици, уз класично подизање руку и осматрање израза лица који показују (не)разумевање материје, незаменљива. Коначно, константни притисак од снимања, лупкања тастатуре или лоше интернет конекције може довести до недостатка природности и слободе при постављању питања, док вишесатно дружење са “кутијом” може постати највећа социјална активност уз истовремени раст анксиозности због губитка контакта са реалним светом па чак и у топлини дома.

Имајући у виду све претходно наведено и узимајући у обзир специфичности појединих предмета као и жеље вас студената, наставници и сарадници Катедре за телекомуникације омогућиће праћење наставе у зимском семестру школске 2020/21. године, по важећем распореду, уживо преко платформе Microsoft Teams (упутство за примену можете наћи овде) или, на сада већ старомодни начин, у учионицама. Потрудићемо се да будемо увек на располагању, да изађемо у сусрет вашим захтевима и помогнемо вам у савладавању предвиђеног градива на најефикаснији могући начин, као и до сада.

Не заборавите да верујете у себе, јер “Није да се не усуђујемо јер је тешко, већ је тешко јер се не усуђујемо.” (Сенека)

Тијана Димитријевић

Leave a Reply